thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Pieczona pierś gęsia z jabłkami w sosie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna pierś z gęsi z dodatkiem jabłka i sosów Tao - Tao, podawana w towarzystwem klusek z bułki i buraczkami czerwonymi.

Pieczona pierś gęsia z jabłkami w sosie

Składniki:

Pieczona pierś gęsia z jabłkami w sosie

 

  • pierś z gęsi z kością(1.4 kg)
  • majeranek
  • słodka mielona papryka
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 szklanka dowolnego bulionu
  • 4 łyżki sosu sojowego Tao - Tao
  • 1 biała cebula
  • 3 łyżki sosu słodkiego chili Tao - Tao
  • dwa jabłka, np. szara i złota reneta
  • płaska łyżka mąki
  • KLUSKI:
  • 2 bułki pszenne
  • 1 i 2/3 szklanki mleka
  • 3 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczona pierś gęsia z jabłkami w sosie
Pierś natrzeć pieprzem, papryką i majerankiem. Cebulę pokroić w półplasterki, włożyć do podłużnego naczynia żaroodpornego. Na cebuli położyć pierś, zalać gorącym bulionem. Gęsi nie trzeba solić. Gdy trochę przestygnie, włożyć na noc do lodówki.



Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Przed wstawieniem dodać do bulionu sos sojowy.

Piec łącznie 2,5 godz.

W naczyniu pod przykryciem piec 2 godziny. W trakcie pieczenia obrócić dwa - trzy razy w sosie.

Kolejne - ostatnie pół godziny piec bez przykrycia - dodać cząstki jabłek, skórkę z wierzchu posmarować sosem słodkim chili - zapiekać by się ładnie zarumieniła.



W tym czasie w dużym garnku zagotować wodę na kluski. Bułki porwać na kawałki, zalać mlekiem, odstawić na kilka minut do nasiąknięcia, dodać sól, jaja, wymieszać dokładnie, następnie wsypać mąkę i ponownie wymieszać masę. Ciasto wkładać ostrożnie łyżką stołową do gotującej się wody. Gotować 5 minut od wypłynięcia.



W 1/2 szklanki zimnej wody rozrobić mąkę, dolać do naczynia z gęsią, przemieszać sos.

Pierś z gęsi ułożyć na podłużnym półmisku razem z jabłkami i kluskami. Polać sosem. Sos podać także w sosjerce. Podawać z buraczkami domowymi:)



Nasza gąska hodowana była głownie na zielonce - trawa, pokrzywy, koniczyna do tego ziarna pszenicy i otręby pszenne - dzięki temu miała mało tłuszczu a dużo mięsa.