Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Faszerowane bakłażany po indyjsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moje ulubione azjatyckie smaki otulone bakłażanem, a do tego ciągnąca się pierzynka z mozzarelli - danie jest naprawdę przepyszne. Gorąco polecam.

Faszerowane bakłażany po indyjsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Faszerowane bakłażany po indyjsku

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane bakłażany po indyjsku

ETAP 1:

Faszerowane bakłażany po indyjsku
Aby łatwiej było wydrążyć bakłażany, podpiekamy je w piekarniku

Bakłażany myjemy, możemy odciąć końcówki. Bakłażany kroimy wzdłuż na połówki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 20 minut. Po upieczeniu bakłażany wydrążamy. Wydrążony miąższ kroimy w niedużą kostkę i zachowujemy do farszu. Środek bakłażanów lekko solimy.

ETAP 2:

Faszerowane bakłażany po indyjsku
Przygotowujemy farsz do bakłażanów - dodajemy do niego paprykę, cebulę, pomidory, krewetki, mleko kokosowe

Przygotowujemy farsz.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Krewetki pozbawiamy pancerzyków.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy paprykę i cebulę oraz kozieradkę i liście curry. Dodajemy po szczypcie soli, chili i słodkiej papryki mielonej. Wrzucamy pomidory i smażymy, aż zmiękną i się rozpadną. Wlewamy mleko kokosowe, wrzucamy krewetki i wydrążony miąższ bakłażana, dodajemy przyprawę curry i kurkumę. Gotujemy ok. 10 minut - w tym czasie sos ma się zredukować.

ETAP 3:

Faszerowane bakłażany po indyjsku
Przygotowany sos łączymy z ugotowanym ryżem

W międzyczasie gotujemy ryż.
Ugotowany ryż wrzucamy na patelnię z sosem, mieszamy. Jeżeli sos nadal jest gęsty, podgrzewamy jeszcze celem zredukowania. Farsz doprawiamy do smaku.

ETAP 4:

Faszerowane bakłażany po indyjsku
Bakłażany wypełniamy farszem

Bakłażany wypełniamy przygotowanym farszem.

ETAP 5:

Faszerowane bakłażany po indyjsku
Na każdym bakłażanie układamy po 2 plasterki mozzarelli

Ser mozzarella kroimy na 8 plasterków. Na każdej połówce bakłażana układamy po 2 kawałki sera.
Pieczemy w temp. 180 st. C przez 15 minut.