Sposób przygotowania:
Faszerowane bakłażany po indyjskuETAP 1:
Bakłażany myjemy, możemy odciąć końcówki. Bakłażany kroimy wzdłuż na połówki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 20 minut. Po upieczeniu bakłażany wydrążamy. Wydrążony miąższ kroimy w niedużą kostkę i zachowujemy do farszu. Środek bakłażanów lekko solimy.
ETAP 2:
Przygotowujemy farsz.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Krewetki pozbawiamy pancerzyków.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy paprykę i cebulę oraz kozieradkę i liście curry. Dodajemy po szczypcie soli, chili i słodkiej papryki mielonej. Wrzucamy pomidory i smażymy, aż zmiękną i się rozpadną. Wlewamy mleko kokosowe, wrzucamy krewetki i wydrążony miąższ bakłażana, dodajemy przyprawę curry i kurkumę. Gotujemy ok. 10 minut - w tym czasie sos ma się zredukować.
ETAP 3:
W międzyczasie gotujemy ryż.
Ugotowany ryż wrzucamy na patelnię z sosem, mieszamy. Jeżeli sos nadal jest gęsty, podgrzewamy jeszcze celem zredukowania. Farsz doprawiamy do smaku.
ETAP 4:
Bakłażany wypełniamy przygotowanym farszem.
ETAP 5:
Ser mozzarella kroimy na 8 plasterków. Na każdej połówce bakłażana układamy po 2 kawałki sera.
Pieczemy w temp. 180 st. C przez 15 minut.
danielek