anetka

anetka

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Piersi z kurczaka w potrawce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Danie można przyprawić szczyptą curry,wymieszać z groszkiem z puszki.

Piersi z kurczaka w potrawce

Składniki:

Piersi z kurczaka w potrawce

 

  • 8 dag masła
  • 5 łyżek mąki
  • 2 żółtka
  • 600-700 ml bulionu drobiowego
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • 50 dag piersi z kurczaka pokrojonej w paski
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka w potrawce
Na łyżce masła usmażyć pierś.Pozostałe masło stopić.oprószyć mąką,zasmażyć,nie rumieniąc.Powoli wlewać bulion i stale mieszać,aby nie zrobiły się grudki.Zdjąć z ognia,dodać żółtka i energicznie wymieszać.Przyprawić sokiem cytrynowym,solą i pieprzem.Do sosu włożyć podsmażone mięso i krótko podgrzewać razem,mieszając.Podawać z ryżem na sypko.