Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Piersi z kurczaka w sosie z dzikiej róży

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z frytkami.

Piersi z kurczaka w sosie z dzikiej róży

Składniki:

Piersi z kurczaka w sosie z dzikiej róży

 

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 10 dag konfitury z dzikiej róży
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżka winiaku (opocjonalnie)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka w sosie z dzikiej róży
Mięso umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć. Posmarować musztardą. Odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim mięso z obu stron na złoty kolor. Podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Pomarańczę dokładnie umyć. Skórkę otrzeć na tarce o średnich otworach. Sok wycisnąć. Podlać nim otartą skórkę. Podprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać winiak. Dusić do miękkości. Dodać konfiturę z róży. Zagotować. Piersi przełożyć na półmisek. Pokroić w ukośne plastry. Polać sosem.