Piersi z kurczaka z jabłkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

jabłka w karmelu jako sos do piersi z kurczaka

Piersi z kurczaka z jabłkami

Składniki:

Piersi z kurczaka z jabłkami

 

  • 6-7 łyżek oliwy z oliwek
  • 15 gram masła
  • 2 szalotki
  • 2 kruche czerwone jabłka
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 150 ml wytrawnego cydru
  • 2 łyżki tłustej śmietany
  • sól,pieprz
  • 1-2 piersi z kurczaka

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka z jabłkami
Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek i masła wsypałam obrane i posiekane szalotki.Smażyłam na średnim ogniu 3-4 minuty aż zmiękły. Umyte jabłka osuszyłam, pokroiłam na ćwiartki a następnie usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w plasterki. Wrzuciłam je na patelnię i posypałam cukrem.Smażyłam na zwiększonym ogniu aż jabłka nabrały złotawego, karmelowego koloru. Na osobnej patelni dolałam 2 łyżki oliwy z oliwek,wrzuciłam mięso i smażyłam na średnim ogniu ok. 6 minut, obracając w czasie smażenia. Mięso polałam cydrem.Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam bez przykrycia ok 10 minut mieszając od czasu do czasu na słabym ogniu. Kiedy mięso jest gotowe ( wypływać zacznie z niego klarowny sok) dolałam śmietanę.Przyprawiłam solą,pieprzem.Na koniec wrzuciłam cebule z jabłkami.Wymieszałam.Podawałam od razu z całymi ziemniaczkami.