Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pierwsza szczawiówka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

pierwsza szczawiowa z samodzielnie zbieranych listków ma wyjątkowy smak

Pierwsza szczawiówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierwsza szczawiówka

 

  • kilka garści świeżych małych listków szczawiu
  • ok. 1 litra wywaru jarzynowego albo jarzynowo - mięsnego
  • kilka łyżek porządnej śmietany
  • przepiórcze jajeczka
  • świeży koperek
  • do smaku: sól, pieprz mielony, szczypta cukru, suszone mielone pomidory

 

Sposób przygotowania:

Pierwsza szczawiówka
młode listki szczawiu są takie delikatne że nie trzeba im urywać ogonków. Wystarczy je przebrać żeby usunąć resztki trawy, dobrze wypłukać i osączyć. Pokroiłam je na mniejsze kawałki, ale nie za drobno bo nie lubię szczawiowego musu. Zagrzałam bulion - miałam taki z cielęciny, kurczaka i włoszczyzny, dość esencjonalny - do gorącego wrzuciłam szczaw. I to za każdym razem mnie zadziwia jak te listeczki się kurczą - w kilku porządnych garści zostaje niewiele . . . Zgotowałam całość, doprawiłam solą, cukrem i pieprzem. Po chwili zdjęłam z ognie i mieszając wlałam śmietanę - nie gotowałam już bo zważyłaby się w tak kwaśnej zupie. Podałam z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na połówki jajkami na twardo. Dla koloru i smaczku posypałam odrobiną suszonych pomidorów oraz przybrałam koperkiem. Uwielbiam smak wiosny :D
Pierwsza szczawiówka
liście szczawiu przebrać opłukać i osączyć
Pierwsza szczawiówka
posiekać ale nie za drobno bo to nie ma być mus ze szpinaku
Pierwsza szczawiówka
wrzucić na wrzący bulion i zagotować przez dosłownie 2 minuty
Pierwsza szczawiówka
zupę zabielić śmietaną i ugotować do niej jajeczka przepiórcze

Tagi:

szczaw