edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pleśniak z pigwą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wstyd się przyznać, choć pleśniaka jadłam wielokrotnie, ale upiekłam go po raz pierwszy, i był pyszny! Tylko fotka kiepska

Pleśniak z pigwą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pleśniak z pigwą

 

  • CIASTO:
  • 3,5 (45 dag) szklanki mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 25 dag margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • PIANA:
  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru kryształu
  • DO PRZEŁOŻENIA:
  • słoiczek ok. 500 ml marmolady z pigwy przygotowanej według przepisu
  • https://gotujmy.pl/marmolada-z-pigwy,przepisy-owoce-przepis,169197.html

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak z pigwą
Żółtka oddzieliłam od białek. Do miski przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodałam szczyptę soli i dwie łyżki cukru, wymieszałam. Sypkie składniki posiekałam z zimną margaryną. Dodałam żółtka, najpierw czubkiem noża, a następnie dłonią wyrobiłam ciasto (jest dość ciężko, ale gwarantuję, że to możliwe do wykonania). Ciasto podzieliłam na trzy części. Do jednej z nich dodałam łyżkę kakao i ponownie zagniotłam. Wszystkie kawałki zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na godzinę. Blachę o wymiarach 23x29 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Białka ubiłam na sztywno, pod koniec dosypałam porcjami cukier i miksowałam do uzyskania lśniącej bardzo sztywnej piany. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem. Jedną część jasnego ciasta utarłam na tarce z dużymi oczkami i rozsypałam równą warstwą na dnie blaszki. Na ciasto wyłożyłam marmoladę z pigwy *. Na marmoladę utarłam porcję ciemnego ciasta **. Na ciemne ciasto wyłożyłam ubitą pianę z białek. Na pianę utarłam drugą część jasnego ciasta. Piekłam około 45-50 minut. Gotowe ciasto odstawiłam do całkowitego wystudzenia ***. MOJE UWAGI: * Im bardziej gęsta marmolada lub dżem, tym trudniej rozsmarować go na utartym spodzie. ** Aby równomiernie rozsypać wiórki ciasta i nie obsypać przy tym całego blatu, najlepiej jest utrzeć ciasto na duży talerz, po czym dopiero palcami rozsypać je na marmoladę lub pianę z białek. *** Ciasto przed pokrojeniem trzeba całkowicie przestudzić i kroić naprawdę ostrym nożem, bo jest niesamowicie kruche.
Pleśniak z pigwą
Ciasto podzieliłam na trzy części jedną zagniotłam z kakao.
Pleśniak z pigwą
Na utartej jasnej części ciasta rozsmarowałam marmoladę.
Pleśniak z pigwą
Na marmoladę utarłam ciasto zagniecione z kakao.
Pleśniak z pigwą
Na ciemne ciasto wyłożyłam bezę a na nią utarłam pozostałe ciasto.