„Pijak”

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku. Mą

„Pijak”

Składniki:

„Pijak”

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek oleju roślinnego,
  • 6 łyżek mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Placek makowo-kokosowy:
  • 6 białek,
  • ½ szklanki suchego maku,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki wiórków kokosowych,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Krem:
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • ½ l mleka,
  • 20 dag masła,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego.
  • Pozostałe składniki:
  • dżem lub konfitury o kwaśnym smaku,
  • 1 szklanka wódki,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2-3 paczki herbatników lub okrągłych biszkoptów,
  • polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania:

„Pijak”
Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Wlać olej roślinny, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Całość dokładnie ubić.

Dużą blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Ciasto wlać do formy, upiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C

Placek makowo-kokosowy: białka ubić na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do takiej samej wielkości co biszkopt wysmarowanej tłuszczem formy.

Piec w gorącym piekarniku (160-170°C)

Krem: odlać 1 szklankę mleka. Dodać budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka. Wszystko ubić mikserem.

Pozostałe mleko zagotować. Wlać na gorące mleko masę z mąką i żółtkami.

Na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ugotować budyń.

Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem.

Do masła dodawać po 1 łyżce wystudzony budyń. Ubić dokładnie mikserem.

Wystudzony biszkopt posmarować dżemem.

Na wierzch położyć placek makowo-kokosowy.

Na placek wyłożyć krem.

Herbatniki lub biszkopty maczać w wódce rozcieńczonej wodą. Ułożyć na kremie.

Ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub na każdym biszkopcie położyć 1 rodzynek.