Sposób przygotowania:
„Pijak”
Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Wlać olej roślinny, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie ubić.
Dużą blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Ciasto wlać do formy, upiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C
Placek makowo-kokosowy: białka ubić na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do takiej samej wielkości co biszkopt wysmarowanej tłuszczem formy.
Piec w gorącym piekarniku (160-170°C)
Krem: odlać 1 szklankę mleka. Dodać budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka. Wszystko ubić mikserem.
Pozostałe mleko zagotować. Wlać na gorące mleko masę z mąką i żółtkami.
Na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ugotować budyń.
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem.
Do masła dodawać po 1 łyżce wystudzony budyń. Ubić dokładnie mikserem.
Wystudzony biszkopt posmarować dżemem.
Na wierzch położyć placek makowo-kokosowy.
Na placek wyłożyć krem.
Herbatniki lub biszkopty maczać w wódce rozcieńczonej wodą. Ułożyć na kremie.
Ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub na każdym biszkopcie położyć 1 rodzynek.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Wlać olej roślinny, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie ubić.
Dużą blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Ciasto wlać do formy, upiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C
Placek makowo-kokosowy: białka ubić na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do takiej samej wielkości co biszkopt wysmarowanej tłuszczem formy.
Piec w gorącym piekarniku (160-170°C)
Krem: odlać 1 szklankę mleka. Dodać budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka. Wszystko ubić mikserem.
Pozostałe mleko zagotować. Wlać na gorące mleko masę z mąką i żółtkami.
Na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ugotować budyń.
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem.
Do masła dodawać po 1 łyżce wystudzony budyń. Ubić dokładnie mikserem.
Wystudzony biszkopt posmarować dżemem.
Na wierzch położyć placek makowo-kokosowy.
Na placek wyłożyć krem.
Herbatniki lub biszkopty maczać w wódce rozcieńczonej wodą. Ułożyć na kremie.
Ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub na każdym biszkopcie położyć 1 rodzynek.