Kamila123

Kamila123

Kucharz
[Przepisów: 10]

Pijak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Z podanych wyżej składników upiec biszkopt w formie, wyłożonej papierem do pieczenia. Ugotować budyń na mleku.

Pijak

Składniki:

Pijak

 

  • jajka, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szklanki suchego maku.
  • Masa budyniowa ; 1/2 l mleka, 2 budynie śmietankowe, 1 kostka margaryny.
  • Przełożenie placka : herbatniki , spirytus, polewa, wiórki kokosu.

Sposób przygotowania:

Pijak
Biszkopt wykonanie: 1. Białka ubić z cukrem 2.Dodać żółtka, mąkę z proszkiem i makiem. 3.Piec w temp. 160 C przez 30-45 min. Masa budyniowa 1. Na mleku ugotować budyń z cukrem do smaku. 2. Margarynę utrzeć, dodając przestudzony budyń. Przełożenie placka: Biszkopt- masa budyniowa- herbatniki moczone w spirytusie- polewa. Można posypać kokosem.