Sposób przygotowania:
Kolorowe drożdżowe oponkiETAP 1
Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Po dokładnym wymieszaniu rozczyn pozostawimy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Między czasie rozpuszczamy masło i przygotowujemy pozostałe, potrzebne składniki.
Do gotowego rozczynu dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajka i żółtko.
Całość wyrabiamy dodając stopniowo mąkę. Ciasto zagniatamy około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz i alkohol. Zagniatamy jeszcze 5 minut.
Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 1 godz. do wyrośnięcia.
ETAP 2
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je na grubość około 1,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła (np. od szklanki). W środku każdego wycinamy dziurki (np. za pomocą kieliszka ).
ETAP 3
Uformowane oponki pozostawiamy po podrośnięcia.
ETAP 4
Między czasie rozgrzewamy tłuszcz. Wyrośnięte „oponki” wrzucamy na rozgrzany olej stroną wyrośnięta do dołu. Smażymy z obu stron do zrumienienia.
Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe dekorujemy.
ETAP 5
WYKOŃCZENIE:
W miseczce łączymy mleko z cukrem pudrem. Lukier powinien być dość gęsty, wówczas będzie lepiej się odznaczał na deserze.
Owoce, jeśli są duże kawałki, kroimy na mniejsze.
Jeszcze ciepłe „oponki” polewamy lukrem i dekorujemy kolorowymi owocami.
Deser pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
anja3107
Magdalena88
niezły kąsek
marcinka