mimi65

mimi65

Kucharz
[Przepisów: 14]

Pijany kurczak 6

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis pochodzi z południa Stanów Zjednoczonych.

Pijany kurczak 6

Składniki:

Pijany kurczak 6

 

  • mały kurczak
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki whiskey
  • 6 szalotek
  • trochę posiekanego tymianku
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • szklanka śmietany 22%
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Pijany kurczak 6
Kurczaka podzielić na porcje , natrzeć solą i pieprzem.Cebulkę obrać i posiekać .W dużym rondlu rozgrzać masło wymieszane z olejem i obsmażyć z dwóch stron porcje kurczaka .Wlać whiskey , zapalić i potrząsać rondlem dopóki płomień nie zgaśnie.Dodać cebulkę i dusić ok. minuty. Dodać tymianek , natkę pietruszki oraz 1/4 szklanki wody.Dusić kurczaka ok. 30 minut, od czasu do czasu mięso przewracać.Przełożyć mięso na półmisek. Do rondla wlać śmietanę i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje;mieszać. Kurczaka polać sosem.