Sposób przygotowania:
Pikantna fasolka po bretońsku z kiełbasą
Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy 11 godzin. Następnie gotujemy w tej samej wodzie przez 60 minut, pod koniec gotowania solimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej kiełbasę pokrojoną w plastry. Wrzucamy kiełbasę do fasoli, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez 2 minuty, a następnie dodajemy do fasoli.
Do garnka z fasolą dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiamy danie i gotujemy jeszcze 5 minut.
Nakładamy na talerze, robimy kleksa ze śmietany.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej kiełbasę pokrojoną w plastry. Wrzucamy kiełbasę do fasoli, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez 2 minuty, a następnie dodajemy do fasoli.
Do garnka z fasolą dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiamy danie i gotujemy jeszcze 5 minut.
Nakładamy na talerze, robimy kleksa ze śmietany.