Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pikantna fasolka po bretońsku z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fasolka po bretońsku z dużymi plastrami podsmażonej kiełbasy, przygotowana na ostro, podana z kleksem śmietany.

Pikantna fasolka po bretońsku z kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantna fasolka po bretońsku z kiełbasą

 

  • fasola Jaś 1,5 szklanki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • kiełbasa śląska 1 laska
  • cebula 1 szt
  • ząbki czosnku 3 ząbki
  • przecier pomidorowy 4-5 łyżek
  • suszony majeranek 1 czubata łyżka
  • oregano 1 łyżka
  • kminek 1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona 1/3-1/2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • śmietana 3 łyżki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pikantna fasolka po bretońsku z kiełbasą
Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy 11 godzin. Następnie gotujemy w tej samej wodzie przez 60 minut, pod koniec gotowania solimy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej kiełbasę pokrojoną w plastry. Wrzucamy kiełbasę do fasoli, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli.

Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez 2 minuty, a następnie dodajemy do fasoli.

Do garnka z fasolą dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiamy danie i gotujemy jeszcze 5 minut.

Nakładamy na talerze, robimy kleksa ze śmietany.
Pikantna fasolka po bretońsku z kiełbasą
Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy 11 godzin. Następnie gotujemy w tej samej wodzie przez 60 minut, pod koniec gotowania solimy.
Pikantna fasolka po bretońsku z kiełbasą
Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez 2 minuty, a następnie dodajemy do fasoli.
Pikantna fasolka po bretońsku z kiełbasą
Do garnka z fasolą dodajemy przecier pomidorowy.
Pikantna fasolka po bretońsku z kiełbasą
Przyprawiamy danie i gotujemy jeszcze 5 minut.