dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Karkówk z warzywami z kociołka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 170
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne mięsko z ziemniakami, brukselką, cebulką i papryką, w smacznym sosie pomidorowym uduszone w kociołku na ognisku.

Karkówk z warzywami z kociołka

Składniki:

Karkówk z warzywami z kociołka

 

  • 1 kg karkówki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg brukselki
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 5 cebul
  • 4 liście laurowe
  • 10 dag grzybów leśnych
  • 2 papryczki chili
  • 1/2 l przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 l bulionu wołowego
  • musztarda dijon
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • mąka
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Karkówk z warzywami z kociołka

Krok 1:

Karkówk z warzywami z kociołka
Mięso marynujemy w musztardzie i przyprawach.

Mięso dzień wcześniej płuczemy, kroimy w plastry.

Nacieramy solą i pieprzem oraz smarujemy musztardą.

Zostawiamy do zamarynowania na całą noc.

Krok 2:

Karkówk z warzywami z kociołka
Wszystkie składniki dania przygotowujemy.

Warzywa płuczemy. Ziemniaki obieramy. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski.

Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki.

Karkówkę obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na złoty kolor.

Krok 3:

Karkówk z warzywami z kociołka
Szczelnie zamknięty kociołek trzymamy na ogniu ok 2 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.

Na dno kociołka wkładamy 1/2 porcji cebuli, następnie mięso i pozostałą cebulę.

Cebulę przykrywamy papryką, dodajemy pokrojone w duże kawałki grzyby i zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem, przecierem, miodem, octem i papryką w proszku.

Na koniec dodajemy brukselkę i ziemniaki.

Posypujemy obficie sola i pieprzem oraz dodajemy liście laurowe.

Kociołek szczelnie zamykamy i gotujemy ok 2 godziny.

Smacznego