Sposób przygotowania:
Zupa krem z dyni z kurczakiem
Filety z kurczaka umyłam, osuszyłam. Pokroiłam w kostkę, przyprawiłam przyprawą do gyrosa i usmażyłam na oleju.
Dynię i marchew obrałam i pokroiłam w kostkę. W garnku na oleju zeszkliłam cebulę. Wrzuciłam listek laurowy i ziele angielskie oraz marchewkę i chwilę smażyłam, po chwili dodałam dynię i jeszcze przez jakiś czas wszystko razem smażyłam.
Następnie warzywa zalałam bulionem warzywnym i gotowałam do chwili aż będą miękkie. Wyjęłam z zupy ziele angielskie i listek laurowy i wszystko zblendowałam. Wlałam szklankę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy oraz kawałek startego imbiru.
Garnek postawiłam na ogniu zagotowując zupę, doprawiłam do smaku jeszcze solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim, dodałam też szczyptę ziół prowansalskich.
Na koniec do zupy wrzuciłam wcześniej usmażonego kurczaka.
Można podawać jeszcze dodatkowo z grzankami.
Dynię i marchew obrałam i pokroiłam w kostkę. W garnku na oleju zeszkliłam cebulę. Wrzuciłam listek laurowy i ziele angielskie oraz marchewkę i chwilę smażyłam, po chwili dodałam dynię i jeszcze przez jakiś czas wszystko razem smażyłam.
Następnie warzywa zalałam bulionem warzywnym i gotowałam do chwili aż będą miękkie. Wyjęłam z zupy ziele angielskie i listek laurowy i wszystko zblendowałam. Wlałam szklankę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy oraz kawałek startego imbiru.
Garnek postawiłam na ogniu zagotowując zupę, doprawiłam do smaku jeszcze solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim, dodałam też szczyptę ziół prowansalskich.
Na koniec do zupy wrzuciłam wcześniej usmażonego kurczaka.
Można podawać jeszcze dodatkowo z grzankami.
Jagodowa