Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zupa dyniowa z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczna, gęsta i sycąca. Dyniowa – ulubiona zupa mojej córki. Na szczęście uwielbia kremowe zupy więc mogę w nich przemycić troszkę zdrowia :)

Zupa dyniowa z kaszą jaglaną

Składniki:

Zupa dyniowa z kaszą jaglaną

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa z kaszą jaglaną
Na rozpuszczone masło wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać posiekany czosnek. Krótko przesmażyć. Marchewkę i dynię obrać, zetrzeć na tarce. Wrzucić do garnka. Zalać wodą i dodać odrobinę soli. Wsypać przepłukaną kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie zmiksować blenderem na krem. Zabielić jogurtem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką (dla dzieci delikatniej, dorośli mogą dosypać przypraw na talerzu). Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami