Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 851]

Książka Kucharska: Zupy z dyni - najlepsze przepisy

Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczna zupa z dyni hokkaido. Jest  idealnie kremowa, co w głównej mierze przyczynił się do tego serek mascarpone.

Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami

Składniki:

Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami

ZUPA DYNIOWA:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • plasterek imbiru
  • 400 g surowej dyni Hokkaido
  • 1 szklanka wody
  • 1 butelka bulionu drobiowego 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • sól
  • olej kokosowy do smażenia

KLUSECZKI SEROWE:

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami

ETAP 1:

Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami
Pokrojoną cebulę i marchewkę obsmażyć na oleju.

Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka z rozgrzanym na dnie olejem kokosowym i lekko obsmażyć. Dodać pokrojona w kostkę surową dynie, czosnek i imbir.

Całość zalać wodą oraz ciepłym bulionem. Gotować ok 30 minut, aż warzywa zmiękną, pod koniec doprawiając gałką i ewentualnie solą.

Zmiksować blenderem na gładką masę razem mascarpone.

ETAP 2:

Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami
Kluseczki gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.

Nie mielony twaróg wymieszać z jajkiem mąką i solą. Nabierać łyżeczką masę serową i kłaść na wrzącą, osoloną wodę.

Gotować do momentu wypłynięcia kluseczek. Podawać z gorącą zupą.

Dodatkowo wierzch zupy można posypać prażonymi pestkami dyni i polać olejem z pestek dyni. Smacznego :)