Sposób przygotowania:
Zupa dyniowa z serowymi kluseczkamiETAP 1:
Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka z rozgrzanym na dnie olejem kokosowym i lekko obsmażyć. Dodać pokrojona w kostkę surową dynie, czosnek i imbir.
Całość zalać wodą oraz ciepłym bulionem. Gotować ok 30 minut, aż warzywa zmiękną, pod koniec doprawiając gałką i ewentualnie solą.
Zmiksować blenderem na gładką masę razem mascarpone.
ETAP 2:
Nie mielony twaróg wymieszać z jajkiem mąką i solą. Nabierać łyżeczką masę serową i kłaść na wrzącą, osoloną wodę.
Gotować do momentu wypłynięcia kluseczek. Podawać z gorącą zupą.
Dodatkowo wierzch zupy można posypać prażonymi pestkami dyni i polać olejem z pestek dyni. Smacznego :)
SylaUla