Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Pikantna zupa meksykańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ostro doprawiona zupa, to niezły meksyk na talerzu! - jeśli chcemy zaserwować ją najmłodszym, to zrezygnujmy z dodatku ostrych przypraw i postawmy na słodką nutkę.

Pikantna zupa meksykańska Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pikantna zupa meksykańska

 

  • puszka czerwonej fasolki (425 g)
  • puszka kukurydzy (285 g)
  • 50 g zielonego groszku
  • 50 g soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 3 kolorowe papryki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • mąka (do zasmażki)
  • masło (do zasmażki)

 

  • Mięso siekane:
  • 500 g mięsa siekanego (wołowe)
  • tłuszcz do smażenia (olej)
  • 6 ziaren kolorowego pieprzu
  • słodka papryka (mielona)
  • pikantna papryka (mielona)
  • chili (płatki)
  • 1/4 łyżeczki oregano (suszone)
  • 1/4 łyżeczki tymianku (suszony)
  • 1/4 łyżeczki kolendry (mielona)
  • 1/4 łyżeczki kminu (mielony)
  • 1/4 łyżeczki cząbru (mielony)
  • 1/4 łyżeczki goździków (mielone)
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa meksykańska
► W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć obraną, umytą i pokrojoną w kostkę, paprykę, marchewkę i cebulę przez około 5 minut.

► Następnie do dużego garnka wlać przegotowaną wodę, dodać podsmażone warzywa, soczewicę i gotować kilka minut na wolnym ogniu. Później wrzucić wypłukaną fasolkę, kukurydzę, groszek i kontynuować gotowanie przez kolejne kilka minut. Gotować do miękkości warzyw.

► Mięso siekane: mięso siekane przyprawić solą i pieprzem, ostrą i słodką mieloną papryką, dodać ziarna kolorowego pieprzu, płatki chili, oregano, tymianek, kolendrę, kmin, cząber, goździki, cukier i na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć krucho rozdrobione.

► Następnie mięso przełożyć do garnka z zupą i dodać przecier pomidorowy. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, mieszając wlać do zupy i gotować do końca przez około 5 minut.
Pikantna zupa meksykańska
Do podsmażonych warzyw dodać soczewicę, później fasolkę, kukurydzę, groszek i podsmażone krucho rozdrobione mięso.
Pikantna zupa meksykańska
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć paprykę, marchewkę, cebulę i przełożyć do dużego garnka.
Pikantna zupa meksykańska
Fasolkę, kukurydzę, groszek i soczewicę wypłukać pod bierzacą wodą – paprykę, cebulę i marchewkę pokroic w kostkę.