Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Wielkanocny żurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Żurek to zupa kojarzona przede wszystkim z Wielkanocą. Najczęściej podajemy go z jajkiem na twardo, czasem też z białą kiełbasą.

Wielkanocny żurek

Składniki:

Wielkanocny żurek

 

  • 0,5 kg wędzonych żeberek
  • 3/4 l zakwasu na żurek - najlepiej domowego
  • 2 l wody
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 10 listków laurowych
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • majeranek
  • sól
  • pieprz mielony
  • 200 g śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Wielkanocny żurek

ETAP 1:

Wielkanocny żurek
Przygotowujemy bulion na żeberkach i warzywach

Żeberka umieszczamy w garnku, wlewamy wodę.
Zagotowujemy.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa: myjemy je, cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na kawałki, cebulę kroimy na pół i opalamy na palniku, pora kroimy na kawałki. Warzywa wkładamy do garnka z mięsem, dodajemy łyżeczkę soli, liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie.

ETAP 2:

Wielkanocny żurek
Wywar gotujemy pod przykryciem przez ok. godzinę

Wywar zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez godzinę.

ETAP 3:

Wielkanocny żurek
Dodajemy zakwas i gotujemy razem przez ok. 15 minut

Dodajemy zakwas , chrzan i majeranek. Zagotowujemy, po czym gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut.

ETAP 4:

Wielkanocny żurek
Żurek zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku

Zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem mielonym.

Żurek podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, możemy dodać też białą kiełbasę.