Sposób przygotowania:
Wielkanocny żurekETAP 1:
Żeberka umieszczamy w garnku, wlewamy wodę.
Zagotowujemy.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa: myjemy je, cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na kawałki, cebulę kroimy na pół i opalamy na palniku, pora kroimy na kawałki. Warzywa wkładamy do garnka z mięsem, dodajemy łyżeczkę soli, liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie.
ETAP 2:
Wywar zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez godzinę.
ETAP 3:
Dodajemy zakwas , chrzan i majeranek. Zagotowujemy, po czym gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut.
ETAP 4:
Zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem mielonym.
Żurek podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, możemy dodać też białą kiełbasę.