WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1683]

Zupa meksykańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa meksykańska z mięsem mielonym, fasolą białą i czerwoną, kukurydzą konserwowa i cebulą. Fajna i inna od tradycyjnych.

Zupa meksykańska Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa meksykańska

 

  • Ok. 600-700 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • Sól do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa meksykańska

ETAP 1:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać mięso. Przyprawić je solą, pieprzem ziołowym, papryką ostrą i przyprawą do mięsa mielonego. Wymieszać i smażyć aż straci różowy kolor, mieszając żeby nie było dużych grudek. Przełożyć do garnka.

Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do garnka. Zalać wodą tak aby zakryć składniki. Dodać majeranek i zioła prowansalskie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Włożyć listek i ziele angielskie. Zagotować.

Dodać przecier pomidorowy. Gotować ok 40 minut. Podawać na gorąco np z pieczywem.

Zupa meksykańska
Zupa meksykańska po ugotowaniu w garnku.
Zupa meksykańska
Woda dolana do mięsa mielonego i warzyw w garnku
Zupa meksykańska
Warzywa konserwowe dodane do garnka z mięsem
Zupa meksykańska
Mięso mielone przesmażone z cebulą i przyprawami
Zupa meksykańska
Cebula zeszklona na oleju