bodi69

bodi69

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Zupa Meksykańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ci,którzy nie próbowali meksykańskich zup mogą się tego wstydzić.To za sprawą faktu, że zupy meksykańskie są wyjątkowe, smaczne i pożywne.Najpopularniejszymi składnikami do zup z tego regionu świata są: kukurydza,kurczak,chilli,pomidory. SMACZNEGO!

Zupa Meksykańska Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa Meksykańska

 

  • Składniki;

 

  • 0.5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 3 pomidory
  • 1 szt. kukurydzy w puszcze
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 4-5 ziemniaki /może być bez- ja dodaje
  • żeby danie było bardziej treściwe /
  • 1-1.25 l bulionu /może być z kostki/1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3-4 łyżki śmietany gęstej
  • sól i pieprz ziołowy - do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa Meksykańska
Mięso mielone i cebulę pokrojoną w grubą kostkę podsmażam lekko na oliwie. W garnku lub na głębokiej patelni podsmażam posiekany czosnek do którego dodaję (bez odcedzania) , fasolę oraz kukurydzę w puszcze i pomidory następnie przyprawiam słodką i ostrą papryką .Całość zalewam bulionem, dodaję podsmażone mięso plus pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję na niewielkim ogniu aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Zajmuje mi to około godziny. Na koniec dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy i ewentualnie doprawiam do smaku pieprzem ziołowym oraz kurkumą .Podaję z odrobiną startego żółtego sera, posypane posiekaną pietruszką i ½ łyżki śmietany gęstej na talerz. Smacznego ! :-)
Zupa Meksykańska
Składniki zupy meksykańskiej
Zupa Meksykańska
Podsmażanie cebulki i mięska
Zupa Meksykańska
Zupka w garnku gotowa do nalewania

Tagi:

mięso beza bezy