Sposób przygotowania:
Zupa meksykańska z kurczakiem
Gotujemy wywar: ćwiartkę z kurczaka wrzucamy do garnka, dodajemy zimną wodą, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w paski. Posypujemy curry, cynamonem, pieprzem i solą, dodajemy 3 łyżki oliwy i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny, aby mięso się zamarynowało.
Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy, aż lekko się zeszkli. Dodajemy pokrojona w paski paprykę i również szklimy. Przekładamy warzywa do garnka. Zalewamy je odcedzonym wywarem. Gotujemy 20 minut, a następnie dodajemy pomidory w puszce.
Gotujemy 5 minut. Blendujemy zupę na gładki krem.
Wrzucamy kurczaka na rozgrzaną oliwę, na której dusiliśmy warzywa i smażymy do miękkości. Przekładamy do zupy, dodajemy również fasolę i kukurydzę. Doprawiamy zupę do smaku i gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w paski. Posypujemy curry, cynamonem, pieprzem i solą, dodajemy 3 łyżki oliwy i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny, aby mięso się zamarynowało.
Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy, aż lekko się zeszkli. Dodajemy pokrojona w paski paprykę i również szklimy. Przekładamy warzywa do garnka. Zalewamy je odcedzonym wywarem. Gotujemy 20 minut, a następnie dodajemy pomidory w puszce.
Gotujemy 5 minut. Blendujemy zupę na gładki krem.
Wrzucamy kurczaka na rozgrzaną oliwę, na której dusiliśmy warzywa i smażymy do miękkości. Przekładamy do zupy, dodajemy również fasolę i kukurydzę. Doprawiamy zupę do smaku i gotujemy jeszcze 1-2 minuty.