Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Zupa meksykańska z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna i pożywna zupa meksykańska z kawałkami kurczaka oraz konserwową fasolą i kukurydzą. Bardzo dobrze rozgrzewa.

Zupa meksykańska z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa meksykańska z kurczakiem

 

Sposób przygotowania:

Zupa meksykańska z kurczakiem
Gotujemy wywar: ćwiartkę z kurczaka wrzucamy do garnka, dodajemy zimną wodą, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w paski. Posypujemy curry, cynamonem, pieprzem i solą, dodajemy 3 łyżki oliwy i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny, aby mięso się zamarynowało.

Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy, aż lekko się zeszkli. Dodajemy pokrojona w paski paprykę i również szklimy. Przekładamy warzywa do garnka. Zalewamy je odcedzonym wywarem. Gotujemy 20 minut, a następnie dodajemy pomidory w puszce.

Gotujemy 5 minut. Blendujemy zupę na gładki krem.

Wrzucamy kurczaka na rozgrzaną oliwę, na której dusiliśmy warzywa i smażymy do miękkości. Przekładamy do zupy, dodajemy również fasolę i kukurydzę. Doprawiamy zupę do smaku i gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
Zupa meksykańska z kurczakiem
Gotujemy wywar: ćwiartkę z kurczaka wrzucamy do garnka, dodajemy zimną wodą, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Zupa meksykańska z kurczakiem
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w paski. Posypujemy curry, cynamonem, pieprzem i solą, dodajemy 3 łyżki oliwy i mieszamy.
Zupa meksykańska z kurczakiem
Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy, aż lekko się zeszkli. Dodajemy pokrojona w paski paprykę i również szklimy.
Zupa meksykańska z kurczakiem
Gotujemy 20 minut, a następnie dodajemy pomidory w puszce. Gotujemy 5 minut. Blendujemy zupę na gładki krem.