Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Pikantne chipsy z dyni hokkaido.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chipsy. Ulubiona przekąska do piwa czy wina na całym świecie. Ulubiona trucizna na całym świecie. Tłuszcze trans, sól, chemia.

Pikantne chipsy z dyni hokkaido. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pikantne chipsy z dyni hokkaido.

 

  • dynia hokkaido - dowolnej wielkości
  • odrobina oliwy do posmarowania
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Pikantne chipsy z dyni hokkaido.
Proponuję smaczny zamiennik, spełniający tę samą rolę. Zaczniesz jeść... aż zjesz do końca. Lekko słodkawe i mocno pikantne, do tego wino. Dynię pokrój w cienkie paski. Wytnij wnętrze z pestkami. Uzyskane pierścienie pokrój na mniejsze kawałki, rozłóż je na blasze, na papierze do pieczenia. Posmaruj delikatnie oliwą i posyp grubo zmielonym pieprzem. Włóż do rozgrzanego piekarnika (220 stopni, termoobieg) i piecz ok. 10 - 12 minut. Przewróć na drugą stronę, wyłącz grzanie i zostaw uchylone drzwiczki piekarnika. W razie potrzeby utrzymuj temperaturę 50 stopni z termoobiegiem i trzymaj chipsy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż będą chrupiące.
Pikantne chipsy z dyni hokkaido.
Dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skóry.
Pikantne chipsy z dyni hokkaido.
Plasterki dyni podpiecz w piekarniku i wysusz