Sposób przygotowania:
Pikantne ciasteczka francuskie
Przygotowanie: Z mąki,wody,octu,soli i oleju zagnieść ciasto,dobrze wyrobić i pozostawić na 15 minut.Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta grubości 1 centymetra,w środku ułożyć uformowaną kostkę niezbyt twardego masła,zawinąć z czterech stron brzegi ciasta,tak by zachodziły jeden na drugi ( nie w kopertę,gdyż przy wałkowaniu masło wydobywa się na wierzch), rozwałkować do pierwotnej wielkości i ponownie złożyć w ten sam sposób,włożyć do lodówki na 15 minut.Powtarzać wałkowanie i chłodzenie jeszcze 3 razy.Po ostatnim wałkowaniu pokrajać ciasto w pasy szerokości 3-4 centymetry i długości 10 centymetrów,posmarować rozmąconym jajem,posypać suto tartym serem i zwinąć w spiralkę.Ułożyć ciasto na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze i piec w bardzo gorącym piekarniku ( 250-300s.c) na jasno złoty kolor.