Pikantne ciasteczka francuskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

super pikantne ciasteczka francuskie

Pikantne ciasteczka francuskie

Składniki:

Pikantne ciasteczka francuskie

 

  • Składniki:
  • 3 szklanki mąki luksusowej
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżki octu
  • sól
  • 1 łyżka oleju sojowego
  • 40 dag masła
  • 1 jajko do smarowania
  • 10 dag ostrego sera do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pikantne ciasteczka francuskie
Przygotowanie: Z mąki,wody,octu,soli i oleju zagnieść ciasto,dobrze wyrobić i pozostawić na 15 minut.Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta grubości 1 centymetra,w środku ułożyć uformowaną kostkę niezbyt twardego masła,zawinąć z czterech stron brzegi ciasta,tak by zachodziły jeden na drugi ( nie w kopertę,gdyż przy wałkowaniu masło wydobywa się na wierzch), rozwałkować do pierwotnej wielkości i ponownie złożyć w ten sam sposób,włożyć do lodówki na 15 minut.Powtarzać wałkowanie i chłodzenie jeszcze 3 razy.Po ostatnim wałkowaniu pokrajać ciasto w pasy szerokości 3-4 centymetry i długości 10 centymetrów,posmarować rozmąconym jajem,posypać suto tartym serem i zwinąć w spiralkę.Ułożyć ciasto na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze i piec w bardzo gorącym piekarniku ( 250-300s.c) na jasno złoty kolor.