cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

SUPERPRZEPIS

Crumble chlebowe z dynią i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Crumble dyniowe na wytrawnie czyli z chlebowo-orzechową kruszonką.

Crumble chlebowe z dynią i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Crumble chlebowe z dynią i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Crumble chlebowe z dynią i orzechami
Podsmażyć na oliwie drobno pokrojoną szalotkę, dodać pokrojoną dynię ,2 listki szałwi . Dusić ok10 minut, doprawić do smaku i odstawić do przestygnięcia. Mozzarellę pokruszyć i połączyć z zimną dynią. Chleb pokroić na kawałki i zmiksować wraz z serem i orzechami włoskimi. Dodać kawałeczki zimnego masła, część posiekanych orzechów i palcami wyrobić kruszonkę. Naczynie żaroodporne / 2 mniejsze/nasmarować masłem, wyłożyć połowę dyni, posypać orzechami i przykryć kruszonką. Wstawić do piekarnika na 180st.C Zapiekać ok.20 minut. Lekko przestudzić i podawać na ciepło.
Crumble chlebowe z dynią i orzechami
Chleb z dodatkami zmiksować a dynie podsmażyć.
Crumble chlebowe z dynią i orzechami
Do dyni dodać mozzarellę a okruchy chleba wyrobić z masłem.
Crumble chlebowe z dynią i orzechami
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć dynię i przykryć kruszonką.
Crumble chlebowe z dynią i orzechami
Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.

Tagi:

dynia chleb