Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Przystawki jajeczne na Wielkanoc

Pikantne jajko faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, pikantne, jajko faszerowane w przywołującym wiosnę kolorze :)

Pikantne jajko faszerowane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pikantne jajko faszerowane

 

 

  • 2 średnie buraczki

 

  • 1 łyżeczka ostrego chrzanu

 

  • 1 czubata łyżka majonezu

 

 

 

  • natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Pikantne jajko faszerowane
Buraki dokładnie myjemy, osuszamy, zawijamy w folię spożywczą (błyszczącą stroną na zewnątrz) i pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Studzimy, obieramy ze skórki. Jednego buraczka kroimy w cienkie plasterki, a drugiego siekamy w bardzo drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, hartujemy zimną wodą, obieramy. Przecinamy wzdłuż na pół. Żółtka dodajemy do pokrojonego w kostkę buraczka wraz z chrzanem i majonezem. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Białka jaj układamy na plasterkach buraczka (możemy je posmarować odrobiną majonezu, aby lepiej się trzymały).Faszerujemy pastą z buraczka i chrzanu. Przybieramy listkami natki pietruszki. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Pikantne jajko faszerowane
Żółtka dodajemy do pokrojonego w kostkę buraczka wraz z chrzanem i majonezem. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pikantne jajko faszerowane
Białka jaj układamy na plasterkach buraczka (możemy je posmarować odrobiną majonezu, aby lepiej się trzymały).

Tagi:

jajko jajka