
Jaja to symbol nowego życia, symbol Wielkanocy. Na naszym świątecznym, suto zastawionym stole nie może zabraknąć przystawek z jaj. Warto poeksperymentować z oryginalnymi składnikami i przyrządzić coś więcej, poza jajkami na twardo w majonezie ze szczypiorkiem.
Jak bezproblemowo obrać jajka? Przeczytaj poradę! >>>
W tej książce kucharskiej zebraliśmy radosne, dekoracyjne, pomysłowe przystawki, które będą cieszyć oczy i podniebienia wszystkich zasiadających do Wielkanocnego stołu. Jeśli jakiś przepis Wam się spodoba możecie go dodać do ulubionych i zrobić na ten wyjątkowy czas!
Co tkwi w jajach?
Jajka są bardzo wartościowym produktem spożywczym. Są niezwykle bogate w białko, a także w witaminy A, D, E, K, witaminy z grupy B, potas, siarkę, żelazo, fosfor i cynk. Smakołyki te są także idealnym źródłem choliny, luteiny oraz zeaksantyny- składników, które korzystnie wpływają na procesy widzenia oraz mają dobroczynny wpływ na ludzką pamięć.
Jajka poza kulinarnym aspektem, mają także swoje miejsce w obrzędach i symbolice wszelakich kultur. W Chrześcijaństwie oznaczają początek nowego życia oraz nadzieję na jego wieczność. W czasie świąt Wielkanocnych rodziny dzielą się jajkami, życząc sobie zdrowia i pomyślności.
Jajko jest doskonałym sposobem do kulinarnych eksperymentów. Jest ono małe, kruche i niepozorne, ale przy odrobinie fantazji, wyczarować można z niego przekąskę godną najwykwintniejszej restauracji. W naszej książce kucharskiej znajdziecie najlepsze inspirację na smakołyk tego typu!
Polecamy też przepis na jajka faszerowane >>>
Świeże jajka to warunek pysznych jajecznych przystawek. Poniżej możecie obejrzeć video, w którym pokazujemy jak sprawdzić, czy jajka są świeże.