Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Pikantne krakersy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chrupiąca wegańska przegryzka

Pikantne krakersy

Składniki:

Pikantne krakersy

 

  • mąka pszenna 2 szkl
  • drożdże instant 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • letnia woda 2/3 szkl
  • sól ok łyżeczka
  • olej/oliwa 1-2 łyżki
  • do posypania krakersów- pieprz, papryczka, sezam

Sposób przygotowania:

Pikantne krakersy
Rozpuścić drożdże w wodzie z cukrem, odstawić dopóki na powierzchni nie zaczną powstawać bąbelki. Przesiać mąkę do miski, a gdy drożdże zaczną działać wlać je mąki. Dodać sól, olej i zagnieść ciasto o konsystencji ciasta pierogowego. Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Gdy będzie gotowe, wałkować je na cieniutki placek. Placek mniej więcej wielkości blachy przenieść ostrożnie na wyłożoną papierem formę. Nożem zaznaczyć prostokąty lub romby. Posmarować tłuszczem, a następnie posypać ulubionymi przyprawami- świeżo utłuczonym pieprzem, papryczką, sezamem, czarnuszką, jak kto lubi. Piec kilka minut dopóki krakersy się nie zezłocą