Sposób przygotowania:
Pikantne mięso z kurczaka
Do miseczki włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pikantny ketchup, mieloną paprykę, oliwę, jogurt, miód i drobno posiekaną szałwię, wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem, obtoczyć w marynacie, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc)
Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i włożyć na 50-60 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 15 minut przed końcem pieczenia odkryć, oblać powstałym sosem, ponownie bez przykrycia włożyć do piekarnika, aby mięso nabrało rumianego koloru.
Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i włożyć na 50-60 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 15 minut przed końcem pieczenia odkryć, oblać powstałym sosem, ponownie bez przykrycia włożyć do piekarnika, aby mięso nabrało rumianego koloru.