Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pikantne mięso z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mięso z kurczaka marynowane w ostrej marynacie z dodatkiem świeżo posiekanej szałwii i miodu jest pyszne.

Pikantne mięso z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne mięso z kurczaka

 

  • 1/2 kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanej szałwii
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pikantne mięso z kurczaka
Do miseczki włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pikantny ketchup, mieloną paprykę, oliwę, jogurt, miód i drobno posiekaną szałwię, wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem, obtoczyć w marynacie, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc)

Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i włożyć na 50-60 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 15 minut przed końcem pieczenia odkryć, oblać powstałym sosem, ponownie bez przykrycia włożyć do piekarnika, aby mięso nabrało rumianego koloru.
Pikantne mięso z kurczaka
Do miski włożyć wszystkie przygotowane składniki marynaty.
Pikantne mięso z kurczaka
Przygotowane mięso obłożyć marynatą i odłożyć w chłodne miejsce.
Pikantne mięso z kurczaka
Mięso razem z marynatą włożyć do naczynia żaroodpornego.
Pikantne mięso z kurczaka
Piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Tagi:

mięso danie