Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mięso z kurczaka w pikantnej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mięso marynowane w pikantnym ketchupie z dodatkiem miodu, czosnku i sosu sojowego jest aromatyczne o niepowtarzanym smaku.

Mięso z kurczaka w pikantnej marynacie

Składniki:

Mięso z kurczaka w pikantnej marynacie

 

  • 0,5 kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy ziołowej do kurczaka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka w pikantnej marynacie

ETAP 1:

Mięso z kurczaka w pikantnej marynacie
Przygotować wszystkie składniki marynaty.

Do miski włożyć zmiażdżony czosnek, olej, miód, przyprawę do kurczaka, ketchup, sos sojowy, sól i pieprz, wymieszać.

ETAP 2:

Mięso z kurczaka w pikantnej marynacie
Przygotowane porcje mięsa obłożyć przygotowaną marynatą.

Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso podzielić na porcje. Dokładnie obtoczyć w marynacie, szczelnie przykryć folią i włożyć do lodówki najlepiej na noc.

ETAP 3:

Mięso z kurczaka w pikantnej marynacie
Zamarynowane mięso włożyć do worka i ułożyć w naczyniu.

Następnego dnia mięso z marynatą przełożyć do worka do pieczenia mięsa, włożyć do naczynia żaroodpornego.

ETAP 4:

Mięso z kurczaka w pikantnej marynacie
Pod koniec pieczenia z mięsa usunąć folię.

Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 1 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię żeby mięso nabrało ładnego koloru i miało chrupiącą skórkę.


Tagi:

mięso danie