aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Pikantne placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ulubione placki ziemniaczane mojego męża na ostro z dużą ilością ostrej papryki. Nie polecam dla osób o „słabym żołądku” bo palą.

Pikantne placki ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne placki ziemniaczane

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantne placki ziemniaczane
Ziemniaki obieramy i myjemy, osuszamy. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Następnie ziemniaki i cebule ścieramy w robocie kuchennym lub na tarce na dużych oczkach. Do ziemniaków dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia oraz jajko. Przyprawiamy solą oraz dużą ilością pieprzu i ostrej papryki. Wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy ją na 20 minut, aby ziemniaki puściły wodę, którą odlewamy. Na rozgrzanym oleju na patelni smażymy małe placuszki, najlepiej nakładać je łyżką. Gdy jedna strona ładnie się zrumieni, wówczas obracamy je na drugą i nadal smażymy. Gotowe placki ziemniaczane podajemy z keczupem.
Pikantne placki ziemniaczane
Ziemniaki i cebule ścieramy w robocie kuchennym lub na tarce na dużych oczkach.
Pikantne placki ziemniaczane
Dodajemy śmietanę, make, jajko, proszek do pieczenia, sól,pieprz oraz ostrą mieloną paprykę.Wyrabiamy na gładką masę.
Pikantne placki ziemniaczane
Z przygotowanej masy ziemniaczanej smażymy placki.
Pikantne placki ziemniaczane
Gdy jedna strona zrumieni, wówczas obracamy na drugą stronę. podajemy z keczypem.