Sposób przygotowania:
Pikantne ptysie z rokpolem
W rondelku zagotować wodę z masłem roślinnym i solą, zmniejszyć ogień i wsypać od razu całą mąkę, natychmiast energicznie rozcierając na ogniu, by nie porobiły się grudki. Ucierać chwilę, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów rondelka. Zestawić z ognia, wbić 1 jajko i znów energicznie wcierać je drewnianą łyżką. Gdy dobrze wtarte - wbijac kolejno następne, za każdym razem dobrze wcierając w ciasto. Na dużą blachę nasmarowaną tłuszcem i posypaną łyżeczką mąki kłaść łyżeczką "orzeszki" lub "języczki" z ciasta (nie za gęsto! - rosną). Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st), piec nie otwierając piekarnika przez 12 minut, następnie zmniejszyć ogień i podsuszyć jeszcze przez 12 minut. Po wyjęciu ostudzić, przekrajać ostrym nożem i przekładać farszem. Rokpol rozetrzeć dokładnie z masłem i śmietaną, dodać posiekaną zieleninę.
Gość