wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Pikantny bogracz

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Metodą prób i błędów w końcu mi się udało ugotować dobry bogracz:D Dla mnie musi być pikantny!

Pikantny bogracz

Składniki:

Pikantny bogracz

 

  • 0,5 kl łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 5 dużych ziemniaków
  • 300g pieczarek (lub dowolnych grzybów)
  • 1szklanka papryki konserwowej
  • słoik przecieru pomidorowego
  • papryka ostra w proszku
  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz, "vegeta", przyprawa do mięsa,
  • olej
  • 3 jajka
  • mąka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantny bogracz
Łopatkę kroimy w kostkę, smażymy na oleju ok 10 min na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa, papryką (odważnie:) cebulę kroimy, dorzucamy po 10 min, smażymy jeszcze ok 5-10 minut. Jak mięso zacznie się przypiekać dolewamy 0,5 l wody, przykrywamy i gotujemy 10 min. Woda powinna wyparować. Mieszamy przecier z 0,5 szklanki wody dolewamy do mięsa i smażymy chwilę. Mięso powinno robić się miękkie Zalewamy wodą garnek, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie pokrojone pieczarki,gotujemy do miękkości ziemniaków. Doprawiamy. Z jajek i mąki robimy gęstą masę , robimy małe kluseczki lane, wrzucamy pokrojoną paprykę konserwową i gotujemy jeszcze dosłownie chwilkę:) Można zagęścić lekko mąką ( ja nie zagęszczam) Smacznego!!!