Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Pikantny bulion krewetkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo esencjonalny, pikantny, aromatyczny bulion o orientalnym aromacie liści kaffir, skórki limonki i krewetek.

Pikantny bulion krewetkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pikantny bulion krewetkowy

 

  • surowe krewetki w skorupkach 500-600 g
  • imbir średni kawałek
  • cebula biała
  • marchewka 1-2 szt.
  • seler naciowy 3 łodygi
  • limonka 1 mała
  • czerwona papryka
  • liście limonki kaffir
  • chili czerwone małe
  • jarzynka do zup
  • cukier palmowy
  • olej sezamowy
  • mleko do zabielenia (kokosowe, ryżowe, etc.)

Sposób przygotowania:

Pikantny bulion krewetkowy
Do przygotowania bulionu konieczne są surowe krewetki, które mogą być zarówno świeże, jak i mrożone.
Krewetki trzeba bardzo dokłądnie umyć w zimnej wodzie i po osączeniu przełożyć do garnka. Dodać marchewkę, paprykę, łodygi selera naciowego, cebulę i imbir - wszystko zalać zimną wodą. Garnek nakryć i na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia - dalej gotować na najmniejszym palniku, żeby wywar nie wrzał zbyt mocno.
Po godzinie wolnego gotowania doprawić skórką otartą z limonki, olejem sezamowym, cukrem palmowym i sokiem wyciśniętym z limonki. Dodać też drobno posiekaną papryczkę chili.
Wywar gotować jeszcze 2-3 minuty, nakryć, zdjąć z palnika i odstawić na 15 minut to naciągnięcia. Po tym czasie odcedzić - krewetki przestudzić, obrać i włożyć do bulionu.

Można stosować jako podstawę zup orientalnych.
Podawać z makaronem ryżowym, sojowym lub pszennym albo z ryżem.

Taki bulion świetnie smakuje w wersji czystej, jak i zabielony np. mlekiem ryżowym, kokosowym albo słodką śmietanką kremową.
Pikantny bulion krewetkowy
Niezwykle aromatyczny bulion krewetkowy.