Falej :)

Falej :)

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Tort orzechowo karmelowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 310
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Migdałowe placki bezowe przełożone puree brzoskwiniowym oraz przykryte pianką karmelową oraz specjalną polewą. Must eat!

Tort orzechowo karmelowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort orzechowo karmelowy

Karmelowe migdały

  • 80 g płatków migdałowych
  • 10 g wody
  • 25 g cukru
  • 2 szczypty soli

Spód

  • 96 g mielonych migdałów
  • 70 g cukru
  • 145 g jaj
  • 40 g masła
  • 53 g czekolady 70%
  • 80 g białka
  • 25 g cukru
  • 70g karmelowych migdałów

Puree brzoskwniowe

  • 250 g brzoskwiniowe puree
  • 20 g cukru pudru
  • 27 g żelatynki

Żelatynka

Syrop

  • 70 g puree brzoskwiniowego
  • 3 g kwasku cytrynowego
  • 20 g wody
  • 25 g brandy brzoskwiniowej

Mus karmelowy

  • 232 g cukru
  • 82 g syropu glukozowego
  • 135 g mleka
  • 135 g śmietany kremówki 30%
  • 105 g żółtek
  • 390 g bitej śmietany 30 %
  • 63 g żelatynki

Polewa karmelowa

  • 45 g cukru pudru
  • 23 g wody
  • 45 g syropu glukozowego
  • 30 g skondensowanego mleka
  • 45 g białej czekolady
  • 19 g żelatynki

Sposób przygotowania:

Tort orzechowo karmelowy
Migdały karmelowe:

Cukier i wodę umieszczamy w garnuszku i gotujemy aż do uzyskania karmelu dodajemy sól oraz płatki migdałowe- mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Spód:

Cukier 70 g utrzeć mikserem z jajami. dodać mielone migdały i wymieszać. Dodać rozpuszczone masło oraz rozpuczoną czekoladę. wymieszać. Białka ubić z cukrem i dodać delikatnie do masy. Wymieszać szpatułką do połączenia. Dodać pokruszone migdały karmelowe. Podzielić na dwie tortownice o średnicy 22 cm wyłożone wcześniej papierem do pieczenia- samo dno. Piec w temp 170 stopni Celsjusza przez 22 minuty. Wyjąć wystudzić.

Syrop:

Puree oraz cukier umieścić w rondelku i podgrzać. Dodać kwasek cytrynowy i wymieszać. Dodać brandy i wymieszać.

Warstwa brzoskwiniowa:

Puree gotować w rondelku do wrzenia, dodać cukier. Zdjąć z palnika i dodać żelatynkę. Wymieszać do połączenia.

Mus karmelowy:

Syrop glukozowy, mleko i śmietankę wymieszać. Cukier umieścić w rondelku i gotować do uzyskania karmelu. Zalać w trzech etapach karmel wcześniej wymieszaną śmietanką. Wymieszać. Wlać do miksowanych żółtek i wymieszać. Lekko przestudzić i dodać żelatynę, wymieszać. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać.

Polewa:

Z cukru i wody zrobić karmel. Zalać go syropem glukozowym, mlekiem skondensowanym i dodać rozpuszczoną białą czekoladę. wymieszać.

Żelatynka:

Zalać wodą żelatynę. Odstawić do napęcznienia.

W tortownicy umieszczamy 1 blat migdałowy i nasączamy go połową syropu. Wykładamy warstwę brzoskwiniową i przykrywamy drugim blatem. Nasączamy do drugą połową syropu. Wylewamy mus karmelowy i odstawiamy do stężenia do lodówki. Gdy stężeje wylewamy polewę i odstawiamy do lodówki do stężenia.

Smacznego.
Tort orzechowo karmelowy
Torcik nie.jest trudny choć do najtańszych nie należy