MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Zupa curry z mlekiem kokosowym i warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ta pyszna, pikantna zupa skradła moje serce! Można ją podawać z warzywami, kurczakiem czy krewetkami.

Zupa curry z mlekiem kokosowym i warzywami

Składniki:

Zupa curry z mlekiem kokosowym i warzywami

 

  • 2,5l bulionu - ja użyłam drobiowego
  • 1l mleka kokosowego
  • 4 łyżki żółtej pasty curry
  • 4 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • skórka starta z 1 limonki
  • warzywa mrożone: groszek, fasolka, marchew, dynia - 1kg
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Zupa curry z mlekiem kokosowym i warzywami
W garnku na odrobinie oliwy rumienimy czosnek, dodajemy curry, imbir, skórkę z limonki, chwilę podgrzewamy.

Wlewamy odrobinę bulionu, mieszamy aż curry całkowicie się rozpuści. Następnie dolewamy resztę bulionu i mleko kokosowe, dodajemy warzywa.

Gotujemy ok 10-15 minut, do miękkości warzyw. Podajemy z ryżem, posypujemy czarnym sezamem lub czarnuszką.

Tagi:

zupa warzywa