Sposób przygotowania:
Pikantny krem dyniowy
1. Do dużego garnka wlać 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego. Rozgrzać.
2. Dorzucić pół posiekanej cebuli, pół papryczki chilli i 2-3 marchewki. Dusić około 15 minut na małym ogniu aż zmiękną.
3. Dodać około 1 kg pokrojonej w kostkę dyni (najlepiej sprawdzi się odmiana Muscat). Dusić wszystko pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie.
4. Zblendować warzywa. Mieszankę można rozcieńczyć bulionem warzywnym.
5. Doprawić krem solą morską, pieprzem, opcjonalnie również mlekiem kokosowym, które nada zupie słodkiego posmaku i zneutralizuje nieco działanie pikantnego chilli.
2. Dorzucić pół posiekanej cebuli, pół papryczki chilli i 2-3 marchewki. Dusić około 15 minut na małym ogniu aż zmiękną.
3. Dodać około 1 kg pokrojonej w kostkę dyni (najlepiej sprawdzi się odmiana Muscat). Dusić wszystko pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie.
4. Zblendować warzywa. Mieszankę można rozcieńczyć bulionem warzywnym.
5. Doprawić krem solą morską, pieprzem, opcjonalnie również mlekiem kokosowym, które nada zupie słodkiego posmaku i zneutralizuje nieco działanie pikantnego chilli.