beksalala

beksalala

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pikantny krem dyniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Intensywny kolor i równie intensywny smak dodają energii i rozgrzewają w chłodne, jesienne dni. Ta prosta, ale bardzo efektowna zupa może być doprawiona na kilka sposobów, dzięki czemu nigdy mi się nie nudzi.

Pikantny krem dyniowy

Składniki:

Pikantny krem dyniowy

na zupę

Sposób przygotowania:

Pikantny krem dyniowy
1. Do dużego garnka wlać 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego. Rozgrzać.

2. Dorzucić pół posiekanej cebuli, pół papryczki chilli i 2-3 marchewki. Dusić około 15 minut na małym ogniu aż zmiękną.

3. Dodać około 1 kg pokrojonej w kostkę dyni (najlepiej sprawdzi się odmiana Muscat). Dusić wszystko pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie.

4. Zblendować warzywa. Mieszankę można rozcieńczyć bulionem warzywnym.

5. Doprawić krem solą morską, pieprzem, opcjonalnie również mlekiem kokosowym, które nada zupie słodkiego posmaku i zneutralizuje nieco działanie pikantnego chilli.

Tagi:

dynia