peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Pikantny krem z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna i pożywna zupa krem z dyni. U mnie w wersji pikantnej, świetnie rozgrzewa po zimowych spacerach.

Pikantny krem z dyni

Składniki:

Pikantny krem z dyni

 

Sposób przygotowania:

Pikantny krem z dyni
Warzywa myjemy i osuszamy. Dynię rozkrawamy, obieramy i oczyszczamy z pestek,kroimy na nieduże kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka). Seler kroimy na nieduże kawałki. W średniej wielkości garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy rozdrobnione warzywa, chwilę podsmażamy. Dodajemy dynię, dolewamy około 3-4 szklanki wody i gotujemy razem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Podajemy na gorąco z grzankami.

Tagi:

dynia