bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Lekko pikantny krem z dyni z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W jednej zupie krewetki z dynią

Lekko pikantny krem z dyni z krewetkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lekko pikantny krem z dyni z krewetkami

 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże ziemniaki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g dyni
  • 1/2 łyżeczki curry
  • kawałek papryczki chilli
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 500ml bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • 100 g krewetek koktajlowych
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
  • 1/4 limonki
  • pomidor

 

Sposób przygotowania:

Lekko pikantny krem z dyni z krewetkami
Na początek ziemniaki i dynię obrać, pokroić w kostkę, a cebule i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Włożyć ziemniaki, smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu, mieszając, dodać czosnek i cebulę. Smażyć 2 minuty, dorzucić posiekaną chilli i dynię. Razem smażyć chwilę aż się lekko obrumieni. Dolać bulion, wystarczy tyle żeby pokrył warzywa. Gotować ok 20 min. Gdy warzywa zmiękną doprawić curry, solą i pieprzem, zmiksować blenderem na gładki krem. Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać krewetki, posypać je papryką, pieprzem i skropić limonka, chwilę obsmażyć.Pokroić pomidora w mała kostkę. posiekać natkę. Zupę wlać do miseczek, na wierzch dać po część krewetek, łyżkę pomidorów i posypać natką.
Lekko pikantny krem z dyni z krewetkami
Pikantne krewetki z i dynia w jednej kremowej pysznej zupie

Tagi:

dynia krewetki