Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pikantny krem z kalafiora

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Podaję go w miniaturowych filiżankach - takich na 3-4 łyki przed posiłkiem by pobudzić kubki smakowe

Pikantny krem z kalafiora Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantny krem z kalafiora

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantny krem z kalafiora
Kalafior podzielić na różyczki i umyć. Ugotować w lekko osolonej ze szczyptą cukru. Odcedzić - wyjmując łyżką cedzakową . W drugim garnku rozpuścić masło. Wsypać mąkę - wymieszać. Rozprowadzić wywarem z gotowania i śmietanką ( na początek zmieszać śmietankę z pół szklanki wywaru i to wlać na mąkę z tłuszczem , a potem dodać resztę wywaru). Wrzucić pokruszony ser i rozgniecionego na drobno kalafiora. Zmiksować blenderem na krem. Doprawić do smaku pieprzem i szczypta gałki muszkatołowej. Podawać ciepły ale nie gorący - tak by można było wypić w kilku łykach. Ma być gęsty ale na tyle płynny by nie potrzeba było łyżeczki ( gdyby wyszedł za gesty to można rozprowadzić śmietanką lub nie dawać całego kalafiora ) * Zupę gotuję na zapas i mrożę w mini porcjach ( doskonałe są do tego kubeczki po serkach czy jogurcikach dla dzieci ) - bo przecież nie da się ugotować 2 filiżanek . ** Dobrym sposobem na mrożenie tak małych ilości zupy jest też tzw. ,, tabliczka" - tzn. wlewam odmierzoną ilość zupy do płaskiego prostokątnego pojemnika i zamrażam . Potem wytrząsam zupę z pojemnika i przekładam do foliowego woreczka - zamykam go i układam takie tabliczki jedną na drugiej w zamrażarce .
Pikantny krem z kalafiora
Kalafior ugotować w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie
Pikantny krem z kalafiora
Odcedzić kalafiora zachowując wywar na zupę
Pikantny krem z kalafiora
Zrobić zasmazke z masła z maką - rozprowadzić śmietanką i wywarem
Pikantny krem z kalafiora
Zmiksować zupę razem z włożonym ugotowanym kalafiorem

Tagi:

sery ser kalafior