Sposób przygotowania:
Pikantny pasztet paprykowy
Myjemy wołowinę,kroimy ją w plastry, dodajemy obrane warzywa. Wkładamy wszystko do garnka, zalewamy małą ilością wody (tyle by przykryć składniki). Dodajemy suszoną natkę pietruszki i lubczyk.Solimy i gotujemy na małym ogniu do chwili, aż warzywa będą miękkie. Przelewamy wszystko przez sito, bulion zostawiamy do podlewania. Mięso, pietruszkę, obraną cebulkę i czosnekmielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do rondelka, podlewamy niewielką ilością bulionu. Dodajemy paprykę słodką w proszku, chili, pieprz oraz orzechy, dusimy na bardzo małym ogniu około pół godziny. Jeśli trzeba podlewamy bulionem, by masa nie przywarła do dna.Myjemy i obieramy papryki. Doprawiamy pasztet ostatecznie do smaku po czym przekładamy go do wydrążonych papryk. Odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem kroimy pasztet w plastry. Dekorujemy je kiełkami.
monikaT83
jaNina
Dziekuję Moniczko :)
monikaT83