Paczajka

Paczajka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Pikantny sos czosnkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

świetny sos do wielu dań.

Pikantny sos czosnkowy

Składniki:

Pikantny sos czosnkowy

 

  • majonez
  • 3 ząbki czosnku polskiego
  • łyżka mleka
  • pół łyżki keczupu pikantnego
  • przyprawa do gyros lub do grilla
  • ostra papryka w proszku

 

Sposób przygotowania:

Pikantny sos czosnkowy
Do małej miseczki wrzucamy 3 łyżki gęstego majonezu, łyżkę mleka i pół łyżki keczupu pikantnego. Czosnek przeciskamy przez praskę lub trzemy na tarce i wrzucamy do reszty. Ważne, aby był to czosnek polski, bo ma intensywny smak. Czosnku chińskiego musielibyśmy wrzucić całą główkę. Całość przyprawiamy przyprawą do gyros lub grilla i szczyptą ostrej papryki. Mieszamy wszystko dokładnie i gotowe.