Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pikantny sos meksykański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pikantny sos meksykański jest wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw. Jednak jeśli ktoś woli łagodniejsze sosy może nie dodawać papryki ostrej.

Pikantny sos meksykański

Składniki:

Pikantny sos meksykański

 

  • 10 łyżek ketchupu pikantnego
  • 6 łyżek świeżego soku z pomarańczy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • majeranek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pikantny sos meksykański
Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Do pikantnego ketchupu dodać sok pomarańczowy, koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, ostrą paprykę mieloną , majeranek oraz pieprz (najlepiej świeżo zmielony).

Wszystkie składniki razem wymieszać.

Sos odstawić do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły.