VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak w sosie meksykańskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Został mi sos meksykański do makaronu i tak oto powstał ten pyszny obiad. Kurczak pięknie pachnie ziołami a dzięki sosowi jest ostry.

Kurczak w sosie meksykańskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w sosie meksykańskim

 

  • 1,2 kg ćwiartek z kurczaka
  • Przyprawa do mięsa
  • 3 marchewki
  • 50 g pieczarek
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • 3 łyżki sosu meksykańskiego
  • 0,5 łyżeczki płatków czosnku
  • 0,5 łyżeczki natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki lubczyku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka wody
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie meksykańskim
Ćwiartki umyć oraz dokładnie natrzeć przyprawą do mięsa. Obsmażyć na patelni na złoty kolor. Przełożyć do garnka. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Pieczarki umyć i przekroić na 4. Mięso podlać wodą i dodać warzywa. Sos meksykański rozmieszać z kolendrą, cząbrem, czosnkiem, pietruszką, lubczykiem i pieprzem. Gdy jest za gęsty dolać odrobinę wody. Przelać do mięsa, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 40 min. 
Kurczak w sosie meksykańskim
Etap 1 Kurczaka obsmażyć na złocisty kolor
Kurczak w sosie meksykańskim
Etap 2 Pieczarki umići pokroić na cztery
Kurczak w sosie meksykańskim
Etap 3 Marchewkę obrać i pokroić w słupki
Kurczak w sosie meksykańskim
Etap 4 Mięso dusić pod przykryciem około 40 minut