paheli

paheli

Kucharz
[Przepisów: 9]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pataty z sosem meksykańskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proponuję danie z patatów, słodkich ziemniaków pochodzących z Ameryki Południowej, z dodatkiem sosu meksykańskiego Łowicz.

Pataty z sosem meksykańskim

Składniki:

Pataty z sosem meksykańskim

 

  • Składniki:
  • ok. 1 kg patatów
  • 300 g cebuli
  • słoik sosu meksykańskiego Łowicz
  • ok. 200 ml mleka kokosowego

 

Sposób przygotowania:

Pataty z sosem meksykańskim
Wykonanie: 1.Pataty myjemy, kroimy na kawałki, polewamy oliwą, mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Jeśli kawałki są niewielkie, to pieczemy ok. 40 minut, jeśli większe, to odpowiednio dłużej. 2.Cebulkę drobno kroimy, podsmażamy, dolewamy sos meksykański Łowicz i mleko kokosowe, gotujemy dopóki cebulka nie zmięknie. 3.Pataty wykładamy na talerz i polewamy sosem.

Tagi:

sosy