Sos meksykański

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sos meksykański to w zasadzie troszkę zmieniona wersja Chili Con Carne. Można podawać go z makaronem, ryżem lub tortillą.

Sos meksykański

Składniki:

Sos meksykański

 

  • 50 dkg mielonej wołowiny
  • 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 4 papryczki chili marynowane lub 2 świeże (tu oczywiście można dać więcej jak ktoś lubi bardzo ostre)
  • 2 cebule
  • puszka czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • przyprawa meksykańska
  • dwie puszki pomidorów krojonych
  • koncentrat pomidorowy
  • jedna szklanka bulionu wołowego
  • olej

Sposób przygotowania:

Sos meksykański
1.Mięso mieszamy z przyprawą meksykańską i odstawiamy na około godzinę do lodówki. 2. W garnku rozgrzewamy olej. Kroimy cebulkę w kostkę, wrzucamy i smażymy do zeszklenia. 3. Dodajemy mięso i obsmażamy. W tym czasie kroimy paprykę w krótki paseczki. Papryczki chili kroimy drobno. 4. Wszystkie papryki wrzucamy do garnka i dusimy pod przykryciem przez kilka minut. 5. Dodajemy fasolę i kukurydzę. Znów dusimy kilka minut. 6. Wlewamy bulion i gotujemy mieszając co jakiś czas. Chodzi o to żeby składniki wsiąknęły część bulionu. 7. Dodajemy pomidory w puszce i kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego. Gotujemy jeszcze przez jakieś 15 minut mieszając żeby nie przywarło. Podajemy wedle uznania z makaronem, ryżem lub w tortilli.