Sposób przygotowania:
Marynowany łosoś Eli z sosem serowymPrzygotowanie ryby
Płaty łososia opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy płat pokroić na trzy części.
przygotowanie natki
Natkę pietruszki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.
przygotowanie marynaty
Do posiekanej natki dodać olej, sok z cytryny, jarzynkę, pieprz i wymieszać.
marynowanie łososia
Do pojemnika włożyć kawałki łososia i zalać marynatą. Pojemnik przykryć i włożyć do lodówki na trzy godziny.
przygoyowanie sera
Ser żółty o pleśniowy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Ser topiony pokroić w kostkę.
przygotowanie sosu
Mleko wlać do tygla i zagotować. Do mleka dodać sery i mieszać, aż się rozpuszczą. Sos doprawić czosnkiem, gałką muszkatołową i pieprzem.
podanie
Łososia wyjąć z marynaty i upiec na rozgrzanej patelni grillowej. Podawać łososia z sosem serowym. Ja podałam łososia z sosem serowym, ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!
Magdalena88