Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Pikle z ogórków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobre ogóreczki do zakąski.

Pikle z ogórków

Składniki:

Pikle z ogórków

 

  • 2 kg ogórków
  • 50 dag cebuli
  • Zalewa:
  • 0,20 ml wody
  • 5 dag soli
  • 5 dag cukru
  • 4 dag kwasku cytrynowego2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Pikle z ogórków
Średniej wielkości ogórki obrać, pokroić w ósemki, usunąć nasiona i przekroić w poprzek na połowę. Cebulę obrać, umyć
i pokroić w krążki. Ogórki i cebulę posypać solą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie warzywa odsączyć, na dno słoja dać przyprawy układać ogórki. Ugotować zalewę i gorącą zalewać ogórki. Dokładnie zakręcać, pasteryzować 20 minut.

Tagi:

ogórki