Sposób przygotowania:
,,Pióra,, ( Penne rigate ) z sosem
Nastawić wodę na makaron . Osolić ją i ugotować makaron - tym razem nie al'dente , a normalnie- na miękki makaron. W czasie kiedy gotuje się woda na makaron , a potem makaron zrobić sos. Podgrzewać śmietankę z masłem tak by sie rozpuściło . Dorzucić 3/4 utartego sera żółtego Chedar i serki topione. Dodać szafran .Podgrzewać mieszając aż sery się rozpuszczą , a sos zagęści **. Doprawić sos białym pieprzem , solą . Odcedzić makaron. Włożyć ponownie do garnka w którym się gotował. Zalać sosem . Wymieszać . Pozostawić na kilka minut przykryte. Podawać gorące posypując po wierzchu resztą utartego Chedara ( ser zaczyna się topić pod wpływem temperatury już na talerzu ) i natką pietruszki ( dla dekoracji użyłam pokrojonej drobno czerwonej papryki). Wbrew wszelkim zaleceniom i klasyce potraw z makaronu to danie jest na końcu jak posklejana sosem ,, makaronowa klucha" - ale tak ma być - nie jemy tego usiłując oddzielić pojedyncze rurki tylko krojąc je widelcem pozlepiane jak lazanię. * używam Chedara bo z dostępnych na rynku ostrych żółtych serów ten mi najbardziej odpowiada ale jak ktoś ma inny ulubiony to może go wybrać- byle ser był zdecydowanie pikantny. ** uwaga z temperatura ogrzewania żeby sos się nie zagotował bo potrafi sie zwarzyć .