Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,,Pióra,, ( Penne rigate ) z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybkie i bardzo proste danie z makaronu . Wystarczy zrobić sos i ugotować makaron .To

,,Pióra,, ( Penne rigate ) z sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

,,Pióra,, ( Penne rigate ) z sosem

 

  • 20 dag makaronu gruba rurka tzw. ,, pióra" inaczej penne rigate
  • 1 mała słodka śmietanka 18% ( 200 ml -szklanka)
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 15 dag ostrego sra Cheddar
  • 2 serki topione ,, trójkąciki" ( Gouda lub inny pikantny)
  • biały pieprz
  • szczypta szafranu ( 2-3 nitki )
  • natka pietruszki
  • sól

 

Sposób przygotowania:

,,Pióra,, ( Penne rigate ) z sosem
Nastawić wodę na makaron . Osolić ją i ugotować makaron - tym razem nie al'dente , a normalnie- na miękki makaron. W czasie kiedy gotuje się woda na makaron , a potem makaron zrobić sos. Podgrzewać śmietankę z masłem tak by sie rozpuściło . Dorzucić 3/4 utartego sera żółtego Chedar i serki topione. Dodać szafran .Podgrzewać mieszając aż sery się rozpuszczą , a sos zagęści **. Doprawić sos białym pieprzem , solą . Odcedzić makaron. Włożyć ponownie do garnka w którym się gotował. Zalać sosem . Wymieszać . Pozostawić na kilka minut przykryte. Podawać gorące posypując po wierzchu resztą utartego Chedara ( ser zaczyna się topić pod wpływem temperatury już na talerzu ) i natką pietruszki ( dla dekoracji użyłam pokrojonej drobno czerwonej papryki). Wbrew wszelkim zaleceniom i klasyce potraw z makaronu to danie jest na końcu jak posklejana sosem ,, makaronowa klucha" - ale tak ma być - nie jemy tego usiłując oddzielić pojedyncze rurki tylko krojąc je widelcem pozlepiane jak lazanię. * używam Chedara bo z dostępnych na rynku ostrych żółtych serów ten mi najbardziej odpowiada ale jak ktoś ma inny ulubiony to może go wybrać- byle ser był zdecydowanie pikantny. ** uwaga z temperatura ogrzewania żeby sos się nie zagotował bo potrafi sie zwarzyć .
,,Pióra,, ( Penne rigate ) z sosem
Podgrzac śmietankę z masłem tak by masło sie rozpusciło
,,Pióra,, ( Penne rigate ) z sosem
Dodac utarty ser Chedar i szafran do śmietanki
,,Pióra,, ( Penne rigate ) z sosem
Serki topione pokruszyć i dorzucić do sosu
,,Pióra,, ( Penne rigate ) z sosem
Ugotowany makaron odcedzić i wymieszac z sosem

Tagi:

makaron