kucharka_1991

kucharka_1991

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Piure ziemniaczane z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka potrawa ziemniaczana. Może być podawana sama lub jako dodatek do czegoś :)

Piure ziemniaczane z boczkiem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piure ziemniaczane z boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Piure ziemniaczane z boczkiem
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w paseczki, zaś boczek w nie za małą kosteczkę. Na patelnię wrzucamy boczek i smażymy tak długo aż z boczku rozpuścimy tłuszczyk. Następnie do boczku dodajemy cebulę by zeszklić. Ugotowane ziemniaki odcedzić, a na patelnię z boczkiem i cebulką wlać mleko ( mleko zbierze cały tłuszcz i aromat boczku więc nie stracimy smaku boczkowego tłuszczyku :P). Zawartość patelni wlewamy do garnka z ziemniakami. Wsypujemy przyprawy. Koperek suszony możemy zastąpić mrożonym lub świeżym drobno pociachanym. Wszystko dokładnie ugniatamy i próbujemy. Możemy jeszcze dodać sól lub pieprz.
Piure ziemniaczane z boczkiem
Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie do miękkości
Piure ziemniaczane z boczkiem
Na patelni podsmażamy boczek tak długo, aż wytopimy tłuszcz
Piure ziemniaczane z boczkiem
Do boczku dodajemy cebulkę pokrojoną w paseczki
Piure ziemniaczane z boczkiem
Doprawiamy przyprawami i gnieciemy. sprawdzamy smak i możemy jeszcze doprawić wg gustu

Tagi:

ziemniaki