bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Pisang goreng - smażone banany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pisang goreng to indonezyjskie smażone banany, słodkie danie idealne na miłe zakończenie dnia w zimne popołudnie.

Pisang goreng - smażone banany

Składniki:

Pisang goreng - smażone banany

 

  • 1/2 szklanki ryżowej (ja nie miałam dałam pszenna przesianą)
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyzeczka cukru pudru
  • 3/4 szklanki wody (stopniowo)
  • 4 banany
  • olej roślinny

 

  • lody waniliowo-czekoladowe
  • likier kawowy

 

Sposób przygotowania:

Pisang goreng - smażone banany
Mąke, cynamon, cukier i wode zmiksować. Wodę dodawałam stopniowo tak by uzyskać gęste ciasto a nie płynne. Banany obrac, przekroić na pół, a potem jeszcze raz na pół. Rozgrzać olej w woku lub głebokiej patelni. Banany zanurzyć w cieście i smażyc w głębokim tłuszczu, aż bedą złote.
Wyjąc na ręcznik papierowy do odsączenia tluszczu. Podałam z gałkami lodów skropione likierem kawowym (dla dorosłych, córka zjadła tylko z lodami). To połączenie bylo naprawde idealne

Tagi:

lody